Koh Samui!

Eftersom jag inte får bada bestämde jag mig för att ägna min sista dag i Phuket med att göra något som intresserar mig. Jag besökte ett barnhem med namnet just "Barnhem Muang Mai - Thai-Swedish Fundation" Där fick jag börja med att följa med till skolorna och hämta barnen. När vi kom tillbaka fick jag en rundvisning på barnhemmet och sedan blev jag sittande gosa med en av de 6 hundarna som också bor på barnhem. Jag träffade flera av volontärerna och pratade med dem. De var mycket engagerande i sitt jobb på Barnhem, och det var en fröjd att få höra deras entusiastiska prat om Barnhem. Det märktes tydligt hur mycket de tyckte om sitt jobb. Jag pratade också mycket med de som drev Barnhem, Susanne och Hans Janson. Jag fick veta när jag var där att Susanne hade varit i Sverige några dagar tidigare och fått ta emot ett pris som "svensk hjälte" för hennes arbete på barnhemmet. Läs mer om det här: http://www.svenskahjaltar.se/article7939748.ab
Jag kände mig privilegierad som fick möta henne, skaka hennes och hennes mans hand och att de tog sig tid till att prata med mig och visa mig runt på området samtidigt som de berättade om Barnhem.
Jag fick även äta mat tillsammans med volontärerna och barnen. Det var väldigt trevligt och maten var fantastiskt god! Efter maten gick jag och en volontär och satte oss med tre barn och lekte. Barnen "lagade mat" och h ade dukat upp med massor av hinkar, koppar och tallrikar. Allt i plast. Och så hade de hämtat vatten. Jag och Emil (volontären) fick beställa mat gång på gång. Allt var så trevligt och mysigt att jag blev väldigt besviken när min taxichaufför ringde mig och sa att han var där. Jag hoppas att jag kan besöka dem en gång till innan jag åker hem.
Läs om Barnhem Muang Mai på deras hemsida: http://www.barnhem.org/
På onsdagen hann jag med nöd och näppe med bussen till Koh Samui. Det kändes lite tråkigt att lämna Per och Gennet, jag har trivts väldigt bra hos dem men det var dags för mig att åka vidare. Bussresan var skumpig och varm och jag slet med en huvudvärk jag hade haft i över ett dygn. Väl framme på Koh Samui fick jag leta en stund efter någonstans att sova. Jag letade tillsammans med två killar från Finland som inte heller hade bokat något rum. Vi fick erbjudande om att dela ett dubbelrum där de kunde ställa in en till sång åt mig, men jag avböjde artigt. Killarna tog efter en stund det dubbelrummet och jag hittade ett annat hotell som hade billiga singelrum med AC. Senare på kvällen mötte jag killarna igen och vi åt tillsammans. Efter maten skildes vi åt och jag gick för att ta en massage som jag tänkte skulle hjälpa mot huvudvärken som inte ville ge sig. hade först tänkt mig nacke och huvudmassage, men massören tyckte jag skulle ta en vitamin-olja-helkroppsmassage och det var inte mig emot! Kände mig som en ny människa när jag gick därifrån men huvudvärken släppte dessvärre inte för det.
I torsdags eftermiddag kom Elli, Louise och Mariann. De kom traskande i regnet till det hotellet de hade bokat och jag satt i receptionen och väntade. Stackarna var helt genomsura men i gott humör!
Vi gick ut och åt på kvällen och så tog vi en öl för att fira deras ankomst. När vi gick och la oss somnade de med en gång. De var halt utslitna efter att ha rest i 72 timmar!
På julafton vaknade jag med utslag på hela kroppen men mest runt halsen. Senare på dagen blev utslaget runt halsen svagare men på resten av kroppen tycktes det förvärras. jag köpte piller mot allergieksem på apoteket och hoppades på att det skulle bli bättre. På kvällen bytte vi julklappar och åt mat på en mysig restaurang. Jag mådde dessvärre inte alls bra vid det här laget och gick tillbaka till hotellet tidigt. jag hade över 39 i feber så det var inte konstigt jag mådde dåligt. Inte så kul julafton dessvärre, men det var mysigt så länge jag orkade. Och så var det trevligt att prata med mina nära och kära på Skype innan jag somnade.
Idag har jag haft 39 i feber nästan hela dagen. Jag har inte orkat med någonting, haft frossa, svettats, haft huvudvärk (fortfarande) och ont i hela kroppen. Nu på kvällen känner jag mig mycket bättre, men är osäker på om det är på grund av smärtstillande och febernedsättande eller för att jag börjar bli friskare. Jag hoppas på det sista alternativet, men ska ha en riktigt lugn dag imorgon oavsett. Jag har sagt och fått höra att det är tur att jag har så lång tid kvar här i Thailand, så jag hinner att njuta även om jag har mina små missöden. Jag hoppas bara att det här är sista gången jag behöver höra eller säga det.
Sista frukosten på takterassen
Tjejerna kommer gående i spöregnet, nöjda med att vara framme.
En glad men genomblöt Elli <3
Julmiddag
<3<3<3

Solnedgang, Sushi og bryllup!

Jeg har hatt noen fine dager her i Phuket, selv om jeg trenger smertestillende. På fredagen så jeg den fineste solnedgangen jeg noengang har sett. Men jeg kan tenke meg at jeg kommer til å se flere slike vakkre kvelder fremover. Etter å sett på den vakkre himelen dro vi for å spise sushi, det var fantastisk godt! Mye godere enn hjemme. Lørdagen tilbudt en tur til en kjempe stor Buddha sammen med en familie som er venner til Per og Gennet. Buddhaen er ikke ferdig enda. Den er lagd (å blir lagd) av sement og av marmorplater som blir "limt" utenpå sementen. Man kunne betale for å få skrive på èn av platene som siden blir "limt" på med teksten innover, slik at det skal stå skrevet der forevig. Det måtte jeg selvfølgelig gjøre, men hva jeg skrev er hemmelig ;)
Etterpå tok vi turen hjemmover igjen, å så spiste vi god mat sammen på takterassen. Familien består av mamma Maria, pappa Tobias og to barn i småbarns alder. Maria og Tobias giftet seg i sommer og dette er deres bryllupsreise. Derfor tilbudt jeg meg å sitte barnevakt en kveld til uken, slik at de får gå spise en middag uten barna for èn endaste kveld på tre uker. Noe de ble veldig glade over.
Idag har jeg vært å vasket og fått sjekket såret mitt på foten. Stygnen ser fine ut, MEN de endret til at jeg må vente TO uker til med å fjerne dem. Det betyr at jeg ikke kan bade før ved nyttår :( Ikke noe godt beskjed syntes jeg!
Etter å ha vært på sykehuset dro vi til Nai yang Beach hvor den svenske foreningen hadde lunsjbuffe. Det ble servert kjempe god mat og frukt!
Så blev det tid for bryllup. Bryllupet var på Kata Beach, nær hvor Per og Gennet bor. Paret har vært sammen i 12 år men er i tidlig 30:e årene. De hadde bestemt seg for å ha en kirkelig vigsel på standen for bare 10 dager siden. Alt var veldig enkelt, ikke slik jeg drømmer om å feire mitt bryllup, men så utrolig vakkert fordi man virkelig kunne se hvor mye de elsket hverandre. Jeg ble usikker på om jeg kunne klare å synge mens jeg sto der å ventet, fordi jeg hade gråten i halsen hele tiden. Det gikk heldigvis bra og med èn gang etterpå fikk jeg store klemmer av brudparet. Jeg sang "för kärlekens skull" av Ted Gärdestad.
Vi avsluttet kvelden med adventskos på balkongen med tent adventslysstake, fyrverkeri i horisonten, jule musikk på CD, gløgg og pepperkaker. Det er kos det!!
Til tross for smerter å at jeg ikke kan bade, har det vært en veldig fin helg men jeg gleder meg til uken. På torsdag kommer nemelig Elli og to av hennes veninner. Så på onsdag drar jeg videre til Ko Samui
Et forsøk på å få den vakkre solnedgangen på bild...
Julestjernen henger i vindue å minner på at det er julaften på fredag, noe jeg ikke helt greier å skjønne...
Fantastiske Sushi!
Utsikt fra "the Giant Baddha". Jeg har mye klær på meg fordi å vise buddhistene respekt. Man skal ikke vise skuldrene eller knærne når man er i tempel eller ved Buddha. Heldigvis var det en relativt kald dag, bare 31 grader...
Marmorpalatene med tekst på.
"The Gigant Buddha" 45 meter høy!
Lunsjbuffe på "Aloha Bar" med svenska föreningen
Det vakkre bryllupet. Her hvor jeg synger "För kärlekens skull"
Adventskos på balkongen
Tusen takk Per for stavings hjelpen ;)
<3<3<3

Phuket, och här händer det grejer!

I tisdags anlände jag Phuket med flyg. Väldigt behagligt att flyga måste jag säga! Per och Gennet har egen bil (med ambassadskyltar, jätte coolt tycker jag) så den stod fint och väntade på oss på parkeringen. Så väldigt behagligt att slippa ta taxi. På eftermiddagen badade jag i poolen och jobbade på solbrännan. På kvällen hade Per en vigsel som jag fick följa med på. Jag agerade fotograf och fotade hela ceremonin som hölls på stranden i solnedgången. Mycket vackert!
Igår var det onsdagsmässa i lägenheten, det kom lite folk och vi hade en fin gudstjänst i vardagsrummet. Måste erkänna att det kändes lite konstigt att vara på gudstjänst i ett vardagsrum, men det fungerade fint. Så var det kyrkkaffe på takterassen efteråt, väldigt trevligt!
Idag har jag hjälpt Per och Gennet med lite datasaker och bara tagit det lugnt den mesta tiden av dagen. Per har åkt till Koh Lanta för att jobba. Jag och Gennet har varit ensamma och myst med glass på en av balkongerna och ätit på en restaurang på stranden. När vi kom hem från restaurangen började vi plocka ur diskmaskinen hemma och jag såg inte en kniv som låg på ett ställ i diskmaskinen. Kniven ramlade ner på min fot och blodet sprutade. Ringde mamma (så klart) och snyftade lite. Över skype fick hon se såret och beordrade mig att åka till sjukhuset. Gennet ringde en taxi och vi åkte dit. När vi kom fram var det genast en man som kom med en rullstol och körde mig dit jag skulle. Alla var väldigt snälla och omtänksamma fast att jag grät som en litet barn trots mina 22 år. Medan jag låg på en brits och väntade på att min läkare skulle komma var det fem nyfikna sjuksköterskor/läkare som var framme och lyfte på kompressen för att kika lite. Alla såg på mig och sa "Oi, not good". Det gjorde inte mig särskilt lugnare. Men när min läkare kom och tvättade såret sa hon betryggande att det inte alls var så farligt.  Efter att ha fått bedövning så grävde läkaren runt i såret och konstaterade att en sena också har fått ett litet hack, men det ska inte vara några problem menar hon. Så nu har jag sytt, fått smärtstillande och antiinflamatoriska tabletter och ett litet bandage. Och kryckor eftersom att jag fortfarande har ont i tån som hälsade på en stubbe för två veckor sedan. De som känner mig vet att det är typiskt mig, ni som inte känner mig så väl, nu vet ni :P
Coolaste grodan som bor på den övre dörrkarmen till Per och Gennets lägenhet.
han kan klättra på väggarna. Mycket häftigare än vanliga nordiska grodor!
Vackra blommor på takterassen.
Godaste glassen någonsin, förtärs bäst på en av balkongerna med utsikt över Kata och havet.
På Phuket finns det också tuktuk, men de ser ut som små gulliga lastbilar :)
I väntan på läkaren.... Har lyssnat på mamma; tvättade, tejpade och bandagerade innan jag åkte in.
Och så fick jag låna en strumpa av Gennet. Det är billabong som gäller här ;)
Den dumma kniven... Men den är vass och det kan ju vara bra att veta om jag ska använda den att skära mat med någongång...
Slutet gott, allt gott. Nu ska jag sova!
<3<3<3

Shopping, shopping, mat og lucia

Det har vært en kjempe fin helg denne tredje adventshelg her i Bangkok. På fredagen møtte jeg Per og Gennet Edler og jeg fikk komme å bo en en prestebolig på Sukumvit soi 23 i Bangkok. Leiligheten har de lånt av en annen svensk prest og hennes familie. Det er en kjempe stor leilighet på 17:e etasjen. Flott utsikt over byen og jeg har hatt eget rom med bad. Vi hr gjort mye denne helgen sammen, på fredagen var jeg og Per i en fem etasjer shoppingsenter med bare elektronikk såsom kameraer, dataer, mobiltelefoner og programmer til Pc og Mac. Det var mister Gadgets mekka! Etterpå dro jeg og Gennet på mitt mekka. Et stort shoppingsenter som heter Emporium hvor det fanns fine merkesbutikker. Vi gikk inn i butikker såsom Christian Dior, Chanel, Louis Vitton, Gucci, Prada mm. Da ønsket jeg at jeg hadde litt mer penger må jeg innrømme...
På lørdagen var det lucia øvning i kirken om morgonen og etterpå dro vi på en fair trade marked. Der kjøpte jeg fint julepunt å henge i juletredet neste år. Om kvelden dro vi på en kveldmarked som heter Suan Lum, Night Bazar. Det er en marked som skal legges ned i slutten av desember. Så det var litt morsomt å få sett den før den blir borte.
På søndagen var vi på den største markeden i Bangkok, Chatuchak. Det var vilt! Der kunne man kjøpa alt! Fra skor, jeans og smykker til møbler, porslen, hunder og marsvin. Alt du kan tenke deg trenge. Dessverre er denne markeden ikke åpen på hverdager. Den er så stor at jeg fikk beskjed om å kjøpe det jeg ønsker, siden man ikke finner tilbake til det samme stedet igjen. Dette var nydelig musikk i mine ører! Så jeg kjøpte meg to par jeansshorts, et sjerf og et par solbriller. Jeg var veldig fornøyd over å få shoppet litt! Om kvelden ble det lucia feiring med sang, gløgg og pepperkaker. Vi avsluttet kvelden med å gå på en resturant som serverer svensk mat. Utrolig gott med kjøttboller, poteter, burnsaus og tyttibærsyltetøy!
Idag skal vi på et stort marked som selger lærprodukter. Jeg håper på å finne en veske som jeg lettet etter lenge.
Imorgen flyr vi til Phuket hvor jeg skal bo hjemme hos Per og Gennet noen dager.
Jeg gleder meg til å se et nytt sted, men jeg er veldig glad i Bangkok å skal nok være her noen dager før jeg drar hjem.
Juletred med lyd i lobbyen til leilighetskomplekset hvor jeg bor.
Utsikt over byen fra leiligheten på 17 etasjen :)
Fem etasjer elektronikk
Kinamat i Thailand sammen med Per og Gennet Edler
Thaiene sover når de trenger... her ligge en dame under sitt bord på Fair Trade messen...
Jeg kunne kjøpt hver eneste én av dem.... Måtte gå vekk fra den delen av markeden siden jeg syntes så synd på dem og begynnte nesten å grine. Allesammen var veldig fine i pelsen, nyvaskede og rene, men de hadde ikke vann og mange så ganske syke ut :(
Sjerf, mange å velge mellom :)
Kirken
Lucia feiring
Kjøttboller!!
<3<3<3

Bangkok

Nu är jag i Bangkok igen. Jag och Oskar anlände Bangkok vid 18- tiden igår och gav oss av på shopping med en gång. Vi virrade runt på Siam Center och MBK några timmar och sen var dags att hämta Oskars packning och ta oss till flygplatsen. Efter ett tårfyllt hejdå på flygplatsen fick jag ensam åka tillbaka till Khaosan Road. Det var tungt och jobbigt. Min första natt här har varit lite orolig, men sängen är skönare än de playwoodsängarna vi sovit på innan, så jag har hopp för i natt. Idag har varit en händelserik dag. På frukosten mötte jag två norska tjejer om jag och pratat med på bussen från Ko Chang. Efter frukosten vandrade jag runt på gatorna och kikade på allt jag inte kunde shoppa (blir för tungt att bära i över två månader till) och efter en stund slog jag med ner på en liten resturang/gatukök. Där kom jag i prat med två killar i 18-års åldern från Wales. Det visade sig att de ville hitta på något några timmar medans de väntade på att klockan skulle bli 18, då deras buss skulle gå. Jag hade tänkt att besöka något tempel, så de frågade om vi skulle åka tillsammans. Sagt och gjort. Vi hittade en tuktuk som ville köra oss på en rundtur i Bangkok och visa oss flera tempel gratis, om vi gick med på att stanna på några ställen som gav honom kuponger. Det gick vi med på. På rundturen fick vi se två vackra tempel, en jätte buddha i guld, "the golden mountain" som gav oss utsikt över hela Bangkok, Gems Gallery ( världens största juvelbutik) och en fin skräddarsalong. Vid Gems Gallery och skräddarsalongen fick tuktuk-mannen kuponger. Jag köpte en fin elefant i sten och silver (att ha runt halsen) på juvelbutiken och hos skräddaren fick vi bara låtsas att vi var intresserade i ca 10 minuter för att han skulle få sina kuponger. Sista stopp var "the golden mountain". Vi blev eniga om att tuktuk-mannen skulle hämta oss vid 17:00. Det gjorde han inte. Han var tydligen nöjd med att få sina kuponger och var inte alls intresserade att skjutsa hem oss. Vi kände oss lite lurade när vi fick vinka in en annan tuktuk för att komma tillbaka till Khaosan Road. Väl framme åt vi tillsammans och sen var det dags för dem att vandra till bussen. Jag hade inte tagit med mig kamera, men killarna tog en del bilder som de skulle skicka till mig. Efter en kall (skön) dusch gick jag ner till hotellets resturang och efter en stund kom tjejerna från frukosten och slog sig ner. De skulle på shopping på Khaosan Road och frågade om jag ville vara med. Social som jag är så var det klart jag ville det! Så vi gick och kollade på saker, de shoppade massor och vi åt västerländsk mat (?!?). Riktigt gott att äta det för en gångs skull. Med tanke på min första dag ensam, så tycker jag inte att jag har varit så ensam i alla fall :)
Tempel i Bangkok tillsammans med Zach från Wales.
Leker Buddah
Här har jag fått på min en slags sarong med teddybjörnmotiv för att inte vara för avklädd inne i templet.
Inne i templet med Zach.
Vid den jätte stora Buddahstatyn.
På "the golden mountain"
Toppen på "the goldan mountain".

Pattaya og Ko Chang i bilder

Fordi jeg ikke kommer på hvordan jeg skal begynne å skrive, det finns så mye å fortelle og jeg er sulten så kommer seneste ukens hendelser i bilder med litt tekst under hver... :P

Vors ved kuleste bilen noensinne :D
Shopping, alt sammen under 1000 norske kroner (Ikke fejk merker)
Tårnet vi kjørte linbane fra.... Litt skummelt, men veldig morsomt!
Kuleste jentene på Pattaya!
Måtte låne krykkene til Nina etter å ha sparket foten (å skadet tåen) i en stubbe på stranda :(
Jentene dro hjem på torsdagen, så jeg og Oskar dro til Ko Chang. Her er bungalowen vår :)
Hva skal man si? Ko Chang <3
Eldshow på stranda
Vi var på elefanttur, hvor vi fikk bade med elefantene <3
Mannen som var vår fører ville ikke sitte på på halve turen, så jeg passet på å spørre om jeg fikk sitte der i stedet. Det fikk jeg! :D
Etter at vi hadde ridd og badet med de, fikk vi mata de og kose med de. Helt fantastisk!
Så har vi vært på snorklingstur.
I morgen drar Oskar hjem :( Det blir trist.  Heldigvis kommer ham tilbake i januar. Det gleder jeg meg til veldig. Og før det kommer Elli <3
Jeg skal videre sydover på onsdag. Forhåpentligvis til Phuket.
Nå skal vi spise vår siste middag her på Ko Chang. Denne øya er et sted som jeg anbefaler på det sterkeste. Helt fantastisk her, men jeg gleder meg til nye steder å oppdage.
<3<3<3

RSS 2.0